Deafhood-föreläsning och besöket av amerikanerna

Personalen på dövskolan i Fremont, Rektor Dr. Henry Klopping och en hög tjänsteman från Utbildningsdeparmentet i Kalifornien, USA kom på besök i Sverige under vecka 42. 
Sverige är ett av de få ledande på utbildningen i teckenspråkig miljö. 
Deras ambition var att få se hur allt fungerar i Teckenspråkssamfundet i Sverige och lär av våra erfarenheter.
Syftet  är att få se hur allt fungerar bland annat, undervisningen på dövskolorna , tvåspråkigheten, föräldrarnas rätt till utbildning i teckenspråk när man får ett dövt eller hörselskadat barn, hur vi bedriver med informationsverksamheten , bland annat information till föräldrar om barnens rätt till teckenspråk (pdf) och tvåspråkighet, teckenspråksforskningen vid Stockholms universitet och samt ett besök på SDR:s kontor i Stockholm för att få ta del av intressepolitiska arbetet, SDR:s kontakt med SPM och hur SDR lyckades så bra med lobbying och politiska kontakter och ett bra, långsiktigt och konstruktivt samarbete med viktiga samarbetspartner HRF och DHB.
SDR:s intressepolitik och ett utarbetat dokument om SDR:s skolpolicy. Döva och hörselskadade (inklusive CI-bärare har rätt till tvåspråkighet från födelsen. Tvåspråkigheten menar vi, teckenspråket och svenska.
Ett uttalande om Döva barn med CI behöver teckenspråket, som HRF, DHB, FSDB, UH, SDU och SDR jobbar hårt för.


Rektor Dr  Henry Klopping var också i Madrid och lyssnade på svenska föreläsningar , bland annat Maria Hermansson, SPM. Hon föreläste om sitt arbete med tvåspråkigheten (pdf). Därför var han mycket intresserad av Sverige och ser SDR:s arbete med teckenspråk och utbildningspolitiken som en viktig, ledande förebild.
Ungefär så här, inte 100% korrekt,  De har ett veckolångt program för Sverigebesöket.

Må. den 15 okt. Birgittaskolan och SPM.

Ti. den 16 okt. Manillaskolan hela dagen och Södertörn's folkhogskolas TUFF utbildning. De fick träffa både personalen och föräldrarna som lär sig teckenspråk.

Ons. den 17 okt. På fm. Lingvistik,  Stockholms universitet och på em. Utbildningsradion
Dövas Hus
 i Stockholm på kvällen, en av amerikanska gäster gav en föreläsning om Deafhood för medlemmar.

To. den 18 okt. SDR kontoret
Fre. den 19 okt.  DUKIS

image62
David Eberwein föreläste för oss, medlemmar på Dövas hus. Paulina W tolkade till svenska teckenspråket från amerikanska teckenspråket.
image63
Stora skillnader mellan före och efter år 1880.
Han berättade också att han jobbar tillsammans med Ella Mae Lentz, , som är känd för sitt arbete med teckenspråkspoesi och Genie Gertz, CSUN. Jag och Genie träffades flera gånger tidigare. Hon är en väldigt kul och intressant person att samtala med när jag var i USA genom mitt arbete på Sthlms universitet.
image64
En inte helt oväntad slutsats . När döva förtrycks, så förtrycker man andra . med andra ord. döva mot döva.
Fruktansvärt och mycket skrämmande, när han sa att A G Bell sprider mycket negativa information om teckenspråk och uppmanar på nätet att man inte ska använda ASL. A G Bell har väldigt stora resurser och en stor ekonomisk makt i USA.

image65
En bra metafor av begreppet Deafhood.
Jag måste säga att David är kanon på att föreläsa! En typisk amerikansk retorik. Vi i Europa måste lära oss på att bli bra på att fånga upp åhörares intresse för ämnet.
image66
En skrämmande bild av döva som lever i USA. 
69% av alla föräldrar till döva barn använder inte teckenspråket till döva barnen!
84% av alla skolor använder inte amerikanska teckenspråket som undervisningsspråk!
66 % arbetslösa döva.

Jag tror att det är inte en bra ide att ta hit amerikanerna som föreläsare i detta ämne, om vi ska anordna en ny föreläsning i deafhood i framtiden.  Jag vill gärna se Paddy Ladd som föreläsare istället för han är engelsman, författare till Deafhood m.a.o. mer europeisk. Han är verksam som lärare vid Bristol University. Vi i Sverige bör ha diskussion om Deafhood, som utgår från vårt svenskt perspektiv.  Under föreläsningen upplevde jag ibland, att det är en "amerikansk" version av Deafhood. Det är en spegling av det amerikanska samhällssystemet.  Man ska inte köpa allt med hull och hår i bagaget vad amerikanerna tolkade av begreppet  Deafhood.
Viktigt att tänka kritiskt!! 

Tänka fritt är stort - tänka rätt är störreimage67
Dr Henry Klopping, Rektor för dövskolan i Fremont med sin fru och David som satt och lyssnade på Rektorns tacksamhet att SDR tar emot gästerna på kontoret. Jag själv föreläste för den här gruppen om hur viktigt det är att ha kontakter med alla olika kontakter - organisationer och myndigheter och politiska kontakter. Arbetet för att döva ska vara fullt delaktiga i samhället. Kampen för teckenspråket upphör aldrig. Jag föreläste också hur en framtida skola för döva och hörselskadade ska vara i framtiden. De är faktiskt mycket imponerade av SDR:s hjärtefråga. Tillgänglighet genom teckenspråk och rätten till likvärdig utbildning.

image68
SDR fick en fin present, bok och ett vackert konstnärligt kort.
image69
Förbundsordförande Lars-Åke Wikström , LÅW tog emot presenten.  Den svarta som sitter längst bort är en hög tjänstemän från utbildningsdepartmentet. Jag är faktiskt imponerad över att politiker tar allvar på frågan. De skickar också en väldigt viktig person från utbildningsdepartmentet.  Det känns hoppfullt att Kalifornien förbättrar dövas utbildningssituation och socialt liv i samhället.


Återigen dagens citat ska ni komma ihåg: Tänka fritt är stort - tänka rätt är större


Kommentarer
Postat av: Erika

Hej!

Tack för att du har gjort en sammanfattning av föreläsningen så får jag liten bit av det!
Synd att det skulle ske den 17 okt men jag hade ändå underbart och skönt i Egypten med sol, värme och mkt bad i Röda havet!

Kram // Erika

2007-10-22 @ 18:31:29
URL: http://www.metrobloggen.se/erika57
Postat av: Christoffer Nyman

Oj 66% av döva i USA. Synd jag vet USA är bara halv kapitalist samhälle. Hong Kong är kapitalist samhälle och har 80% av döva har jobb!!! kapitalist har förenkla arbetsrättighet men USA har jätte för hård med ADA-lag så arbetsgivare vågar inte att ta anställa döv som det finns ADA-lag.
1925 var kapitalist i USA som var halv Laissez Faire kapitalist, då nästan alla hade döva jobb.
Om USA blir Laissez Faire kapitaliste kan göra bort döva som har problem med arbetslösa t.ex 1800-talet i Sverige var Laissez Faire kapitalist, då nästan alla av döva hade jobb då det saknade arbetsrättighet och det var utmärkt flexibel i arbetsmarknad.

2007-10-29 @ 19:15:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0